Go Back   Volvo Forums - Volvo Enthusiasts Forum > Volvo Vehicles > Volvo S40
Sign in using an external account
Register Forgot Password?
Search

Welcome to Volvo Forums!
Welcome to Volvo Forums,

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, at no cost, you will have access to start new topics, reply to conversations, privately message other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, join Volvo Forums today!


Reply
 
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 05-05-2008, 10:41 AM
 
Join Date: May 2008
Posts: 2
Default 2002 S40 Idle Problems - Wants to stall

My 2002 S40 (88,000 miles) has been sputtering at different times, usually when putting it into gear. Occasionally, it will act as if it wants to die and the rpm goes down - but it has yet to completely stall or cut out. This does not happen all the time. When you gently push the gas pedal, at times it does not want to go. I have replaced the gas filter, but no change. I have noticed that when I am sitting at a red light, and it starts to sputter, if I put it into neutral, it's fine.

Any suggestions??? I live in Fayetteville, NC and the local Volvo dealership still wants to charge me a minimum of $100 just to look at it, even though it is still under the extended Volvo warranty. If it turns out to be a simple problem, I would hate to spend $100 just to have them tell me to replace a $20 part.

Reply With Quote
  #2  
Old 05-06-2008, 09:55 PM
Senior Member
 
Join Date: Jan 2008
Location: NC, USA
Posts: 310
Default RE: 2002 S40 Idle Problems - Wants to stall

Are the spark plugs in good shape? Air filter? Is the CEL on (I'm guess not)? My friend had a similar problem but his car kept stalling. Tech can help you but probably needs more details.

http://www.volvoforums.com/m_104215/tm.htm
__________________
'03 S40 186K miles Replaced transmission reassembly in progress.
'99 S70 170K miles (non-turbo, new radiator, new ignition lock) - everyday driver
'09 Honda Civic 45K miles. Wife's car.
'00 XC70 113K miles (Transmission replaced, timing belt, water pump, heater core, fuel pump) time to sell.
'02 Toyota Camry 101k miles. My sons car. I've gone to the other side.
'72 TR6 80K miles (resting in my garage)
Reply With Quote
  #3  
Old 05-07-2008, 07:35 PM
 
Join Date: May 2008
Posts: 2
Default RE: 2002 S40 Idle Problems - Wants to stall

I apologize, yes, the CEL is on. I was told the first thing to check would be the Fuel Filter - so I replaced that, but the problem remained. It has yet to completely stall - the RPM's get just low enough to feelas if it will, but after letting off the gas and trying again, it will eventually gain speed.

Thanks for the referral!
Reply With Quote
  #4  
Old 05-07-2008, 09:26 PM
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 119
Default RE: 2002 S40 Idle Problems - Wants to stall

those are some symptoms of bad engine coils
__________________
car newb
Reply With Quote
  #5  
Old 10-01-2013, 04:42 PM
Junior Member
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 29
Default

I have replaced the coolant sensor because it causes the fan to run when the car is turned off. It has never done that before. I can turn the key but not turn the car on, and the fan comes on and runs for 5 minutes. Too long.
The other problem is the idling. I cleaned the IAC and MAF, cleaning the IAC did nothing whatsoever to change the way the car was running. The MAF cleaning however, did. The car now idles but really low. At first it is too (300-500)low and feels like it is going to stall. Especially when I put it in gear, then the idle gets very low(200-300). After driving for a couple of minutes it evens out but not quite where it needs to be(500-800). Then after driving for a bit, the idle in park and neutral is over 1000. That's too high? Anyway this is all very annoying and I do not have any more money right now to put on this so any help will be greatly appreciated.

Last edited by jbjs40; 10-01-2013 at 04:43 PM. Reason: changes
Reply With Quote
  #6  
Old 10-01-2013, 04:45 PM
Junior Member
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 29
Default

The fan thing is completely unnecessary as the car does not even have to running. All I have got to do is turn the key to the on position, engine ice cold and the stupid fan goes on anyway. I got a brand new coolant sensor and still no change to the cars behavior. Before this I had 0 problems, now it has become a headache.
Reply With Quote
  #7  
Old 10-01-2013, 09:18 PM
Hudini's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Oct 2007
Location: Shanghai, China
Posts: 1,956
bigdawg Orange
Default

Isn't the constant running fan a sign the MAF has gone bad?

Did you get the trouble code read? Places like Autozone and Advance will pull the codes for free if you do not have a code reader.
__________________
1976 240 DL
1986 240 GL
2001 S40 1.9T
2005 S40 T5 AWD

You can have it done QUICKLY, done INEXPENSIVELY, done CORRECTLY. Pick any two.
Reply With Quote
  #8  
Old 10-02-2013, 10:39 AM
Junior Member
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 29
Default

What if I unplugged the MAF and NO change occurred? Does this eliminate the MAF from being the culprit here? Idling issue. I cleaned the IAC idle control valve and throttle body, still no changes. However cleaning the MAF helped a little, the car now runs but the idle drops to 200-300 when I put it into gear. After a few minutes it idles where it should be 800 and then after my daily trip I pull into the driveway and move the shifter into park and it running at 1000. Also when I turn my a/c on it drops ack down to 300. this cannot be right.
Reply With Quote
  #9  
Old 10-02-2013, 10:54 AM
rspi's Avatar
Administrator
1995 Volvo 850
My Garage
 
Join Date: Mar 2009
Location: Albuquerque, NM
Posts: 15,783
Send a message via Yahoo to rspi
Default

Step #1 is and always should be, have the car scanned and retrieve any error codes.

The fan problem is likely linked to the AC system.
Reply With Quote
  #10  
Old 10-02-2013, 10:56 AM
rspi's Avatar
Administrator
1995 Volvo 850
My Garage
 
Join Date: Mar 2009
Location: Albuquerque, NM
Posts: 15,783
Send a message via Yahoo to rspi
Default

Besides that, I would not link my issues of today to a 5 year old thread. Reading the thread I actually thought you were the OP still having the same issue.
Reply With Quote
Old 10-02-2013, 10:56 AM
 
 
 
Reply

Tags
02, 2002, 40, bad, die, idle, idling, located, low, problem, s40, sputter, stalling, stalls, volvo


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Advertising
Featured Sponsors
Vendor Directory
Our Sponsors

All times are GMT -5. The time now is 02:57 AM.
© Internet Brands, Inc.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.

This forum is owned and operated by Internet Brands, Inc., a Delaware corporation. It is not authorized or endorsed by the Ford Motor Company and is not affiliated with the Ford Motor Company or its related companies in any way. Ford® is a registered trademark of the Ford Motor Company.
Secure Backup