2000 s40 starting problem (complex) - Volvo Forums - Volvo Enthusiasts Forum

Go Back   Volvo Forums - Volvo Enthusiasts Forum > Volvo Vehicles > Volvo S40
Search


Reply
 
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 07-18-2006, 10:00 AM
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 4
Default 2000 s40 starting problem (complex)

I have an intermittent starting problem with my 2000 S40. When it does not start everything appears normal but there is no cranking... not even the dead battery type click. So, far between two dealers (one of which talked to their Volvo rep for help) we have replaced the stater, the starting relay, the immobilizer antenna, the immobilizer computer unit, and the keys. I am beginning to hate this car. What are your suggestions?
Reply With Quote
  #2  
Old 07-18-2006, 10:11 AM
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 4
Default RE: 2000 s40 starting problem (complex)

A few more details...

The problem only occurs when the outside temperature is about 65 degrees F.

Generally when you have the problem, if you come back after some period of time (varying from 15 minutes to 4 hours) it will start fine. There was one exception... a couple of weeks ago in some very warm weather while visiting North Carolina I could not get it to start for 2 days. At that point I had it towed an hour north to a dealer in VA Beach. There the immobilizer, it's antenna and the keys were replaced. Two days after picking it up form the dealer, a family member (in NC) who is holding the car for us called to report the same intermittent starting problems that we had experienced so many times before.
Reply With Quote
  #3  
Old 07-19-2006, 12:06 AM
tech's Avatar
Administrator
 
Join Date: Sep 2004
Location: Orlando, Florida
Posts: 36,443
Default RE: 2000 s40 starting problem (complex)

Next time it happens try to see if it will start in nuetral.
__________________
1987 Ford mustang LX Coupe 5.0
1995 Yellow T5-RM running
1996 850 turbo
1994 N/A 5-speed wagon Purple (daughters)
Reply With Quote
  #4  
Old 07-19-2006, 12:32 AM
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 4
Default RE: 2000 s40 starting problem (complex)

I have tried. No luck. Excellent starting point though.
Reply With Quote
  #5  
Old 07-19-2006, 12:49 AM
tech's Avatar
Administrator
 
Join Date: Sep 2004
Location: Orlando, Florida
Posts: 36,443
Default RE: 2000 s40 starting problem (complex)

Do you have a picture of a Car with an X through it by the speedometer?
If so does it flash when it won't start?

Next thing if you can try to wire a small light bulb to the small wire on the starter. When it fails see if the light lights up. If so then it is in the starter. If it doesn't light up it is in the immoblizer or the PNP switch(Park nuetral Position sensor).
__________________
1987 Ford mustang LX Coupe 5.0
1995 Yellow T5-RM running
1996 850 turbo
1994 N/A 5-speed wagon Purple (daughters)
Reply With Quote
  #6  
Old 07-19-2006, 08:03 PM
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 4
Default RE: 2000 s40 starting problem (complex)

There is a indicator similar to what you are describing... signifying the immobilizer. It however does not do anything other than the normal blink during the initial system check.

When the symptoms arise, no power is supplied to the starter. The immobilizer has been replaced.
Reply With Quote
  #7  
Old 07-19-2006, 10:02 PM
tech's Avatar
Administrator
 
Join Date: Sep 2004
Location: Orlando, Florida
Posts: 36,443
Default RE: 2000 s40 starting problem (complex)

Might be a bad PNP switch.
__________________
1987 Ford mustang LX Coupe 5.0
1995 Yellow T5-RM running
1996 850 turbo
1994 N/A 5-speed wagon Purple (daughters)
Reply With Quote
  #8  
Old 07-24-2006, 07:40 PM
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 10
Default RE: 2000 s40 starting problem (complex)

I am having the same issue. Going to dealer tomorrow. I will let you know what they tell me.. 2nd time I having this car worked on. 1st time was a bad idler motor. What is going on with all the S40 problems? Sounds like there should have been recalls.
Reply With Quote
  #9  
Old 08-03-2006, 12:01 PM
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 10
Default RE: 2000 s40 starting problem (complex)

Just got the car back. Dealer replaced the antenna ring on the imobilizer. Will update if not a fix..
Reply With Quote
 
 
 
Reply

Tags
2000, hot, immobilizer, intermitent, intermittent, location, pnp, problem, problems, s40, start, starting, switch, trouble, v40, volvo


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
My Hood Is Too Complex For Others To Open MC92 Volvo 850 2 07-15-2011 06:50 AM
2000 S70 Starting Problem maines70 Volvo S70 3 02-23-2010 04:53 PM
V70 (2000) Starting Problem BasilG Volvo V70 1 03-13-2009 09:16 PM
Starting problem 2000 S40 airapetov Volvo S40 3 02-17-2007 03:12 PM
2000 (New Shape) V70 starting problem sk799 Volvo V70 3 10-17-2005 09:16 PM

 
Advertising
Featured Sponsors
Vendor Directory
Our Sponsors
All times are GMT -5. The time now is 09:15 AM.

This forum is owned and operated by Internet Brands, Inc., a Delaware corporation. It is not authorized or endorsed by the Ford Motor Company and is not affiliated with the Ford Motor Company or its related companies in any way. FordŽ is a registered trademark of the Ford Motor Company.
Secure Backup