Frequently Asked Questions. - Page 3 - Volvo Forums - Volvo Enthusiasts Forum

Go Back  Volvo Forums - Volvo Enthusiasts Forum > Volvo Vehicles > Volvo S40
Reload this Page >

Frequently Asked Questions.

Volvo S40 The S40 is Volvo's most affordable sedan with all the amenities of a luxury sports car.
View Poll Results: Was this thread helpful?
Yes
86
79.63%
No
15
13.89%
Kind of (please PM me and elaborate)
7
6.48%
Multiple Choice Poll. Voters: 108. You may not vote on this poll

Frequently Asked Questions.

Reply

 
 
 
  #41  
Old 09-29-2011, 11:13 PM
Junior Member
Join Date: Jul 2011
Location: Meriden CT
Posts: 8
Default

Originally Posted by underdog57 View Post
There is one in the Haynes manual , I will follow up with the details , but its just two flat bars , bend a hook on the end . these get joined ...
gotta head to work , but will repost this..simple tool ...
Alright, let me know
 
Reply With Quote
  #42  
Old 10-10-2011, 12:45 PM
Junior Member
Join Date: Oct 2011
Posts: 1
Default

am about to purchase volvo s4 t5 2006 model, what will be your technical advise? should i go ahead to buy or stop.
 
Reply With Quote
  #43  
Old 10-19-2011, 05:11 PM
bne's Avatar
bne
bne is offline
Senior Member
Join Date: Dec 2005
Location: Wendell NC
Posts: 171
Default

Originally Posted by roadmaster View Post
am about to purchase volvo s4 t5 2006 model, what will be your technical advise? should i go ahead to buy or stop.
well if you read thru this at all you should see that all the issues in boldface would be likely areas to address in a "new" car search. What I'd like to know is are these cars aby good?
This thread is a few yrs old but I'm glad to see it was made a sticky. It has answered most of my questions about the S40....I still have a question or 2 but i'll start my own thread so it wont get mired down here.
 
Reply With Quote
  #44  
Old 01-30-2012, 09:26 PM
Junior Member
Join Date: Jan 2012
Posts: 23
Default

since the eggcrate style grille fits, doesnt that mean other 2002-2004 grilles could fit (aftermarket)?
 
Reply With Quote
  #45  
Old 02-15-2012, 10:11 AM
Junior Member
Join Date: May 2010
Posts: 4
Default There is an electronic noise by the drivers side wheel afteter Istart the car???

Hello, when I put my 2002 s40 on start i get the normal breake pump noise, after it stop when I turn on the car the noise stars over!!! I don't know what to do?? I have juste taked my car out of the boddy shop because they where doing a paint job.

HELP ME PLEASE!
 
Reply With Quote
  #46  
Old 02-15-2012, 08:31 PM
tech's Avatar
Administrator
Join Date: Sep 2004
Location: Orlando, Florida
Posts: 36,351
Default

The vacuum valve might be broke.
 
Reply With Quote
  #47  
Old 03-15-2012, 07:00 PM
Junior Member
Join Date: Feb 2012
Location: Tennessee
Posts: 11
Default

I really enjoyed this post. It has helped me out a lot.
2001 S40 1.9 T....would be lost without the help of this post.
 
Reply With Quote
  #48  
Old 04-12-2012, 08:22 AM
Junior Member
Join Date: Apr 2012
Posts: 1
Default

Hi,

I have a minor question. I have a volvo s40i 2005 only done 37k Miles. The digital fuel range estimator has stopped working and just gone blank even the the fuel gauge is working fine.

Anyone got a solution please?

Thank you
 
Reply With Quote
  #49  
Old 05-02-2012, 10:00 PM
Junior Member
Join Date: May 2012
Posts: 4
Default

Originally Posted by underdog57 View Post
My 2001 V40 blows oil out the exhaust when the turbo kicks in , And it leaks up front ...I heard the turbo seals might be the problem .
How to fix ? I work on a lot of stuff so not afraid to tear a car apart , !!
TIA
Im no v40 expert, but i have owned my v40 for 7 years and i had the same problem. I brought it to a mechanic and he put florescent oil in it, then he found a leek It turned out a oil line to the turbo was severed.

One more thing, I kept driving my volvo when i was blowing of the smoke for a year or so. It wrecks your catylic converter.
 
Reply With Quote
  #50  
Old 05-02-2012, 10:15 PM
Junior Member
Join Date: May 2012
Posts: 4
Default My volvo is doing to funk

My volvo v40 had some major repairs (radiator, turbo ext.) done to it befor i drove up to my home in alaska from Montana. During last fall i was diving it to and it started to die out on me. It would idle fine, when i gave it a little gas it would die, but when i gassed it to say 3500 rpms it would stay running but when i let off the gas it would die.. So I havent messed with it all winter. And the snow has melted enough to get it out.

So my question is, I have had many people tell me its a sign of a bad catylic converter. But are there other possibilities? I need to get my v40 running because my ridiculous 94 suburban is the most unreasonable vehicle for me and the cost of driving it all winter, is the equivalent of burning your savings account.

Im also new to this Forum, so i might be a retard
 
Reply With Quote
  #51  
Old 05-27-2012, 02:19 AM
Senior Member
Join Date: Apr 2011
Location: San Juan, Puerto Rico
Posts: 203
Default

Originally Posted by tech View Post
The vacuum valve might be broke.
Do you have a part number / photo of this part?
Thanks
 
Reply With Quote
  #52  
Old 01-03-2013, 08:11 PM
Junior Member
Join Date: Jan 2013
Location: BROOKLYN, NY
Posts: 4
Default

Any info on replacing struts on a 2003 s40? Mine are shot and i plan on doing it myself. Friend has a lift and air tools. Any tricks or problems i should know about?
 
Reply With Quote
  #53  
Old 06-22-2013, 11:06 PM
Hudini's Avatar
Senior Member
Join Date: Oct 2007
Location: Shanghai, China
Posts: 2,688
Default

Please start a new thread on this issue. You do not want to be buried on page 6 of the FAQ.
 
Reply With Quote
  #54  
Old 10-08-2013, 09:38 AM
Junior Member
Join Date: Jun 2011
Posts: 29
Default

Hey I would love one of those egg crate grills. I am getting sick of taping and re painting mine black every six months or so. Anyway good post. BTW I got my 2002 s40 some new wheels had them on for a year now and I went with stock sized. Black car with black wheel with polished rim, looks nice! My friend was giving me crap about them being stock size, he went with 18's. Six months later he had the original rims back on, it turns out the larger wheels added more problems, like hairline cracks from a curb I am guessing (he would not say), and balance issues. I asked him if he had the rings put on. He said what rings? I told him that is why he had so many problems. He is very angry right now.
 
Reply With Quote
  #55  
Old 01-30-2016, 12:12 PM
Junior Member
Join Date: Jan 2016
Posts: 6
Default Broken Links

hi just to let you know some of the links I've tried to the "s40concepts.net" Forum website are broken and don't lead anywhere. So some of the useful information for newbies like myself can't be found here now. Hopefuly there is enough on the threads on this forum to get us what we need !
 
Reply With Quote
  #56  
Old 03-28-2016, 12:03 AM
Junior Member
Join Date: Mar 2016
Posts: 4
Default Link to clean MAF is not working

There are two places under this FAQ ( 1- idle ...., 2 - Fan stays on...) with a link to clean the MAF: ie. "While you're at it, you can clean the mass airflow sensor ([COLOR=blue !important][COLOR=blue ! important]MAF[/COLOR][/COLOR].) There is a how to here: http://s40concepts.net/forum/index.p...b1bce0b4860f8f "

Neither link seems to be working. Can you please send me the new link or give me pilot error clarification? and/or fix the link?

Best Regards,

 
Reply With Quote
  #57  
Old 03-28-2016, 10:08 AM
Moderator
Join Date: Mar 2012
Location: Ridgefield, CT
Posts: 3,900
Default

S40concepts was decommed, new forum is Forums - Volvo V70R
 
Reply With Quote
  #58  
Old 03-28-2016, 02:17 PM
Junior Member
Join Date: Mar 2016
Posts: 4
Default Does link to Clean MAF exsist

> mt6127 S40concepts was decommed, new forum is Forums - Volvo V70R

kk, ?? FYI - When I found those dead links I was in the S40 Forum looking for hints on a 2004 S40 1.9T that is having a "won't idle" problem.

1) so does the link and instructions not exist anymore ?
or 2) am I to go to this new forum and search for it?

Should I still be going to the V70R forum looking for how to clean a MAF on an S40?

 

Last edited by S40_V70_Dad; 03-28-2016 at 02:31 PM.
Reply With Quote
  #59  
Old 09-19-2016, 05:39 PM
Junior Member
Join Date: Sep 2016
Posts: 1
Default

I bought a 2001 S40, after a while the CEL turned on.
The car does not go over 3000 RPM, when I want to speed up, it does not accelerate quickly. Even more, it is no runing above 120 km/hour, ( it is 75 mph).
Scanning the ECU, there is no any special code.
Being at idle there is no smooth runing.
Apparently the Mass Air Flow is working properly
I appreciate any help you can give me
best regards
Jf
 
Reply With Quote
  #60  
Old 07-01-2017, 03:12 PM
Junior Member
Join Date: Apr 2017
Posts: 2
Default

excellent information... Do you have any info on an '01 s40 that keeps giving me a misfire code? sometimes it's cyl 3, 1, 1/3, 2/4, 1/3/4... i have replaced the coils, spark plugs, coil wires...
Worst part is the vehicle was purchased in April '17 and the repair issues have been adding from the anti sway connector bars, anti-sway clamps overheating at random times but no leaks found...
i'm starting to think i was sold a lemon
 
Reply With Quote

Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Frequently Asked Questions.


Advertising
Featured Sponsors
Vendor Directory

Contact Us Archive Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.