Volvo S80 A performance sedan that offers top notch luxury, outstanding handling and so much more.

multiple codes on '99 s80 T6

  #1  
Old 04-26-2008, 02:48 PM
Junior Member
Thread Starter
Join Date: Apr 2008
Posts: 24
Default multiple codes on '99 s80 T6

I am getting multiple codes (P0113, P0118, P0238) all associated with ecm pin #60. I have replaced the coolant temp sensor and the air intake temp sensor, but the codes remain. Any suggestions?
 
  #2  
Old 04-26-2008, 04:06 PM
tech's Avatar
Administrator
Join Date: Sep 2004
Location: Orlando, Florida
Posts: 36,351
Default RE: multiple codes on '99 s80 T6

Is there any vaccum leaks?
 
  #3  
Old 04-26-2008, 06:53 PM
Junior Member
Thread Starter
Join Date: Apr 2008
Posts: 24
Default RE: multiple codes on '99 s80 T6

No. I replaced the vacuum lines associated with the turbo.
 
  #4  
Old 04-26-2008, 09:04 PM
tech's Avatar
Administrator
Join Date: Sep 2004
Location: Orlando, Florida
Posts: 36,351
Default RE: multiple codes on '99 s80 T6

Check all the connections at the intercooler as well.
 
  #5  
Old 04-27-2008, 12:44 PM
Junior Member
Thread Starter
Join Date: Apr 2008
Posts: 24
Default RE: multiple codes on '99 s80 T6

The intercoolant lines and connections are good.
 
  #6  
Old 04-27-2008, 12:53 PM
tech's Avatar
Administrator
Join Date: Sep 2004
Location: Orlando, Florida
Posts: 36,351
Default RE: multiple codes on '99 s80 T6

What type of scanner are you using to clear teh codes?
 
  #7  
Old 04-27-2008, 02:42 PM
Junior Member
Thread Starter
Join Date: Apr 2008
Posts: 24
Default RE: multiple codes on '99 s80 T6

It's an Innova scanner. No problems clearing the codes. They return after the engine is restarted and the temp gauge is not working on the inst. cluster. All the affected sensors are on the #60 ground terminal.
 
  #8  
Old 04-27-2008, 09:38 PM
tech's Avatar
Administrator
Join Date: Sep 2004
Location: Orlando, Florida
Posts: 36,351
Default RE: multiple codes on '99 s80 T6

Weird.
Sometimes the scanners won't clear all the codes.
Have you had a tranny installed lately?
 
  #9  
Old 04-28-2008, 08:04 AM
Junior Member
Thread Starter
Join Date: Apr 2008
Posts: 24
Default RE: multiple codes on '99 s80 T6

No. I've had the car approx. 2 months. Other than a new timing belt, no known history prior to this.
 
  #10  
Old 04-28-2008, 08:14 AM
Junior Member
Thread Starter
Join Date: Apr 2008
Posts: 24
Default RE: multiple codes on '99 s80 T6

Dear Tech, I'm sorry, I should've said I don't know.I've had the car approx 2 months.
 
  #11  
Old 04-28-2008, 05:51 PM
tech's Avatar
Administrator
Join Date: Sep 2004
Location: Orlando, Florida
Posts: 36,351
Default RE: multiple codes on '99 s80 T6

This may sound funny but it might also help.
Run a ground wire from the transmission to the engine and see if it helps.

The cars main ground goes through the tranny.
If something is wrong between the mating surface it might cause these problems.
 
  #12  
Old 04-28-2008, 08:00 PM
Junior Member
Thread Starter
Join Date: Apr 2008
Posts: 24
Default RE: multiple codes on '99 s80 T6

Thanks, I'll give it a try.
 
  #13  
Old 05-04-2008, 02:50 PM
Junior Member
Thread Starter
Join Date: Apr 2008
Posts: 24
Default RE: multiple codes on '99 s80 T6

I ran a ground from the transmission to the engine with no improvement. I also tested the volts and ohmsat the temp sensor, map sensor and intake air temp sensor. They were within range.The temp gauge isstill not working. Ialso noticedwith the car was running that the a/c compressor did not come on.
 
  #14  
Old 05-05-2008, 06:43 PM
tech's Avatar
Administrator
Join Date: Sep 2004
Location: Orlando, Florida
Posts: 36,351
Default RE: multiple codes on '99 s80 T6

Something is really out here.
Is the computer seeing a temp from the temp sensor?
 
  #15  
Old 05-06-2008, 09:32 AM
Junior Member
Thread Starter
Join Date: Apr 2008
Posts: 24
Default RE: multiple codes on '99 s80 T6

Thanks for your response. I don't know. How would I check that? (output to the central module?)
 
  #16  
Old 05-06-2008, 06:11 PM
tech's Avatar
Administrator
Join Date: Sep 2004
Location: Orlando, Florida
Posts: 36,351
Default RE: multiple codes on '99 s80 T6

A scanner that reads real time would tell you what temp the computer is reading from the coolant.
 
  #17  
Old 05-08-2008, 10:56 AM
Junior Member
Thread Starter
Join Date: Apr 2008
Posts: 24
Default RE: multiple codes on '99 s80 T6

Tech, Thanks for your response. I think I need to upgrade my scanner. I do have a question. The VADIS wiring diagram has a connector point 53/319 in the engine wiring harness. The ground wires to involved sensors converge at this connector. Is this an actual connector point outside the ECM ordo the grounds merge a A60 pin on the ECM?
 
  #18  
Old 05-09-2008, 05:50 PM
tech's Avatar
Administrator
Join Date: Sep 2004
Location: Orlando, Florida
Posts: 36,351
Default RE: multiple codes on '99 s80 T6

When you look up that connector in the pictures does it show the plug?
Somewhere on the program it will show you the location of the connector.
 
  #19  
Old 05-09-2008, 07:48 PM
Junior Member
Thread Starter
Join Date: Apr 2008
Posts: 24
Default RE: multiple codes on '99 s80 T6

Tech, Thank you for your response. I found the connector(actually a junction point). I also checked continuity of all four sensor (from the plug to and after the junction point) ground wires. All were within specs. The signal is getting to theecm from the sensors. I just don't know what's happening in the ecm.
 
  #20  
Old 05-09-2008, 08:24 PM
tech's Avatar
Administrator
Join Date: Sep 2004
Location: Orlando, Florida
Posts: 36,351
Default RE: multiple codes on '99 s80 T6

Might be a problem with the ECM
 

Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: multiple codes on '99 s80 T6


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.