Volvo S80 A performance sedan that offers top notch luxury, outstanding handling and so much more.

99 s80 t6, idle problem, feels like out of gas

  #1  
Old 09-17-2009, 03:39 PM
Member
Thread Starter
Join Date: Sep 2009
Posts: 36
Default 99 s80 t6, idle problem, feels like out of gas

I have a 99 s80 t6 i recently purchased. The car would die out of nowhere every once in a while, but then i would pull over and turn the key off and on and it would be fine again. Well recently it started doing this more and now it wont stay started. it will fire up and idle really low, or fire up for a second and die. It feels like its out of gas but i just filled up.
Any help would be appriciated
thanks....jon
 
  #2  
Old 09-17-2009, 03:45 PM
Senior Member
Join Date: Feb 2008
Posts: 129
Default

sounds like when my fuel pump went... does it run better with a full tank?
 
  #3  
Old 09-17-2009, 04:13 PM
Member
Thread Starter
Join Date: Sep 2009
Posts: 36
Default

no, it doesnt really run now. it wil start and idle, and i can sometimes move it, but it will stall and wont run again for a while. This car has some electrical issues too so im not sure if this can be electrical.
 
  #4  
Old 09-17-2009, 04:49 PM
Senior Member
Join Date: Feb 2008
Posts: 129
Default

if u dont have one go to advanced auto or autozone and borrow a ful pressure meter and check the fuel pressure. sounds like tired pump to me
 
  #5  
Old 09-18-2009, 01:05 AM
Junior Member
Join Date: Sep 2009
Posts: 1
Default

I had the same problem and turned out that a pipe was off the etm
 
  #6  
Old 09-18-2009, 12:36 PM
Member
Thread Starter
Join Date: Sep 2009
Posts: 36
Default

Originally Posted by arnis View Post
I had the same problem and turned out that a pipe was off the etm
Pipes all look good, maybe ill try to clean the etm?
 
  #7  
Old 09-19-2009, 08:33 AM
Senior Member
Join Date: Feb 2008
Posts: 129
Default

anything new?
 
  #8  
Old 09-19-2009, 10:31 AM
Member
Join Date: May 2009
Location: melbourne, fl
Posts: 86
Default

might have to replace your mass air flow, might need a new etm, does giving it any gas in park help it???
 
  #9  
Old 09-28-2009, 11:31 AM
Member
Thread Starter
Join Date: Sep 2009
Posts: 36
Default

Originally Posted by N_Vagrant View Post
might have to replace your mass air flow, might need a new etm, does giving it any gas in park help it???

Well i ruled out the mass air flow because it doesnt come up when I run a scan. i can give it gas in park but when i put it in gear it stalls
 
  #10  
Old 10-07-2009, 09:12 PM
Junior Member
Join Date: Mar 2009
Posts: 2
Default SO whatever happened

I had Jiffy lube change the oil in my 2000 S40 and then drove it to Best Buy and had a new stereo put in my car cause the amp was bad. When I went to pick the car it would start but would not idle. I am a social worker and have little expendable cash and hate to take it to the dealer. Whatever happened to your car that started this thread. Any thoughts from anybody on what my car needs. I like my car and want to keep it but can't afford much. Thanks much.
 
  #11  
Old 10-08-2009, 06:01 PM
Member
Thread Starter
Join Date: Sep 2009
Posts: 36
Default

Originally Posted by REVickers View Post
I had Jiffy lube change the oil in my 2000 S40 and then drove it to Best Buy and had a new stereo put in my car cause the amp was bad. When I went to pick the car it would start but would not idle. I am a social worker and have little expendable cash and hate to take it to the dealer. Whatever happened to your car that started this thread. Any thoughts from anybody on what my car needs. I like my car and want to keep it but can't afford much. Thanks much.
On my car the ETM goes , they are under recall from volvo. I am in the process of cleaning it, but have been tied up. I doubt that is the case in your situation because it is a differant engine. So in your case im thinking when they installed the stereo something went wrong ( it did start this right after they installed it right?) I would check all of your fuses in both boxes, then look at the mass air flow sensor connections. Look at the pipe between the intake and the mass air flow sensor to make sure they didnt get knocked off too.
 
  #12  
Old 10-09-2009, 05:28 AM
Junior Member
Join Date: Mar 2009
Posts: 2
Default Solved Problem - Idle Air Control Valve

Wow! I found this article at: http://s40concepts.net/forum/index.p...31&start=0&rid= and it said to clean the Idle Air Control Valve. After I exhausted (no pun intended) everything else, I did this and wow! What a difference. Now I found a lot of green corosion at the electric connector and I still have to clean this and the gasget looked a bit worn so I will replace it. Car had been running a bit rough and just blamed it on age but now it is running smoother. I think with these last few tweeks it will run like a charm. I'm excited I found this fix.
 
  #13  
Old 10-09-2009, 05:06 PM
Senior Member
Join Date: Jul 2009
Posts: 275
Default

Where is the IAC on a S80? Does it even have one?
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
wezol
Volvo S40
4
10-06-2011 04:05 PM
BlackedOUTs70t5
Volvo S70
0
09-21-2010 12:46 PM
andrei3333
Volvo S80
6
12-27-2009 01:23 PM
89_turbo_brick
Volvo 240, 740 & 940
4
05-13-2009 03:34 AM
sigreen30
Volvo S70
1
01-31-2009 08:40 AM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: 99 s80 t6, idle problem, feels like out of gas


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.