Volvo S80 A performance sedan that offers top notch luxury, outstanding handling and so much more.

Cel!

  #1  
Old 06-03-2009, 08:14 AM
Member
Thread Starter
Join Date: Apr 2009
Posts: 66
Default Cel!

Ok, after the exhaustive cleaning of the PCV and the throttle body (actually the cleaning was the easy part) I got the dreaded CEL.

Code is P0455. Leak in emissions?

I had it cleared. Could it be related to my my fab of the plastic pipe under my PCV thread?

Related to the fuel injector rail cover I had trouble with? (I saw on an earlier thread about relating to gas?)

I noticed when it was cleared, the car ran much better. When it was on, the turbo did not seem to kick in. Maybe the car goes into safe mode like Windows?

Let me know, and thanks for your help.
 
  #2  
Old 06-03-2009, 06:59 PM
tech's Avatar
Administrator
Join Date: Sep 2004
Location: Orlando, Florida
Posts: 36,351
Default

That is a code for the evaperative system for the fuel tank.
On the cooling fan is a valve one hose goes to the motor and the other ends up going to the fuel tank check the hoses.
 
  #3  
Old 06-04-2009, 09:24 AM
Member
Thread Starter
Join Date: Apr 2009
Posts: 66
Default

Where exactly is the hose located on the cooling fan?

I am assuming you are talking about the cooling fan located in front of the radiator?

I did get in there and add some small clamps to the hoses I pulled off when taking the manifold off so we will see if that helps.
 
  #4  
Old 06-05-2009, 09:46 PM
tech's Avatar
Administrator
Join Date: Sep 2004
Location: Orlando, Florida
Posts: 36,351
Default

There is a valve that mounts to the cooling fan on the drivers side. I wish I had a pic to show you exactly.
 
  #5  
Old 06-07-2009, 05:43 PM
Member
Thread Starter
Join Date: Apr 2009
Posts: 66
Default

Well, the CEL has come back on but when you refer to the valve, its on the drivers side of the cooling fan? Or a cooling fan on drivers side separate from the one at the front?

I have noticed my gas mileage is poor (15mpg) could that be related or is it something separate. (I am worried I am leaking gas from the fuel rail as I had trouble getting it on but dont smell gas)

Please advise, thanks.
 
  #6  
Old 06-07-2009, 05:48 PM
tech's Avatar
Administrator
Join Date: Sep 2004
Location: Orlando, Florida
Posts: 36,351
Default

On the radiator cooling fan the valve is mounted on the drivers side of the fan.
 
  #7  
Old 06-07-2009, 06:50 PM
Member
Thread Starter
Join Date: Apr 2009
Posts: 66
Default

Tech-

Is the valve the top arrow or the bottom arrow? On the bottom one, there is a hose that comes out and extends down under the engine so maybe thats the one? Thanks in advance.
 
Attached Thumbnails Cel!-100_2894.jpg  
  #8  
Old 06-07-2009, 08:30 PM
tech's Avatar
Administrator
Join Date: Sep 2004
Location: Orlando, Florida
Posts: 36,351
Default

The bottom arrow.
 
  #9  
Old 06-10-2009, 07:56 PM
Member
Thread Starter
Join Date: Apr 2009
Posts: 66
Default

Would this be causing my poor gas mileage? I used to get around 19 mpg but not its like 16.6. Any idea?
 
  #10  
Old 06-10-2009, 08:17 PM
tech's Avatar
Administrator
Join Date: Sep 2004
Location: Orlando, Florida
Posts: 36,351
Default

Sorry but no not from that.
 
  #11  
Old 06-13-2009, 09:17 PM
Member
Thread Starter
Join Date: Apr 2009
Posts: 66
Default

Well, I took apart the fuel rail again and I had an injector that was loose. I tightened everything and now I have the normal 20 mpg again. So, that is good. I cleared the CEL so maybe that was related. I remember getting a weird check your gascap message prior to the CEL and before I fixed the injector. Lets hope it was related <crosses fingers>
 
  #12  
Old 06-16-2009, 12:14 PM
Member
Thread Starter
Join Date: Apr 2009
Posts: 66
Default

Tech et al-

Ok, got the CEL light once more. Now, I did get the check gas cap warning again and then the CEL came on. So, I believe it might be related to the gas cap. I checked my gas cap but it looked fine. There are some small aging cracks around the gasket so maybe that could be it?

Also, I have been reading the purge canister valve could be bad. I believe my hoses are ok but the one running to the top of the intake mainfold is very slightly kinked? Could that be it?

I am going to try the gascap today. Keep you posted.
 
  #13  
Old 06-16-2009, 07:59 PM
tech's Avatar
Administrator
Join Date: Sep 2004
Location: Orlando, Florida
Posts: 36,351
Default

I bet gas cap or valve.
 
  #14  
Old 06-19-2009, 08:23 AM
Member
Thread Starter
Join Date: Apr 2009
Posts: 66
Default

Got new gascap and got the CEL again.

I have ordered a new purge valve and will be putting it in next week when it arrives.
I will follow up then.
 
  #15  
Old 06-22-2009, 10:49 PM
Member
Thread Starter
Join Date: Apr 2009
Posts: 66
Default

Ok, installed purge valve which took all of five minutes and no CEL yet.

If anything is wrong, I will follow up.
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
matt01
Volvo 850
2
07-23-2012 11:12 AM
migkam
Volvo 850
5
01-30-2006 11:52 PM
azeli73
Volvo V40
1
12-12-2005 09:19 PM
tabasco
Volvo S60 & V60
7
11-22-2005 04:42 PM
migkam
Volvo 850
3
09-26-2005 11:11 AM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Cel!


Advertising
Featured Sponsors
Vendor Directory

Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.