Volvo S80 A performance sedan that offers top notch luxury, outstanding handling and so much more.

S80, Diagnostic Software

  #41  
Old 08-17-2009, 07:01 PM
tech's Avatar
Administrator
Join Date: Sep 2004
Location: Orlando, Florida
Posts: 36,351
Default

I have not tried anything yet with Vadis. I have an elmscan ISO interface box I am eventually going to try to get Vadis to work using it. I have not had time to mess with it though.
 
  #42  
Old 08-18-2009, 05:28 PM
Member
Join Date: Aug 2009
Posts: 39
Default

I thought the elmscan wasn't a j2534 compliant pass through?
 
  #43  
Old 08-18-2009, 07:33 PM
tech's Avatar
Administrator
Join Date: Sep 2004
Location: Orlando, Florida
Posts: 36,351
Default

Im not sure if it is or not. Haven't had much time to mess with it.
 
  #44  
Old 08-19-2009, 03:43 PM
Member
Join Date: Aug 2009
Posts: 39
Default

What is the difference between the VADIS and VIDA? I have the Vadis, but most of the volvo compatible j2534 pass throughs specifically say Volvo VIDA, but don't say anything about Vidas. Are they the same thing?
 
  #45  
Old 08-19-2009, 08:04 PM
tech's Avatar
Administrator
Join Date: Sep 2004
Location: Orlando, Florida
Posts: 36,351
Default

Vida is a web based program that you have to pay for to use.
Vadis is stored on the computers hard drive.
 
  #46  
Old 08-05-2010, 01:57 PM
Junior Member
Join Date: Aug 2010
Posts: 1
Default so

if i don't have the money to buy the scanner right now, can i just run it as a program on my pc? I'm running Win 7, 64-bit.
 
  #47  
Old 08-05-2010, 06:32 PM
Senior Member
Join Date: Dec 2008
Location:
Posts: 452
Default

Thats how it runs, you dont need a scanner, its optional i believe
 
  #48  
Old 08-07-2010, 05:25 PM
Junior Member
Join Date: Jul 2010
Posts: 3
Default

greetings guys,
Any ideas on what diagnostic kit to use for my new Volvo S80, 2008 model.
please!
 
  #49  
Old 10-27-2010, 09:46 AM
Junior Member
Join Date: Oct 2010
Location: Long Island, NY
Posts: 18
Default need vadis

can someone repost a working link can't find torrents anywhere and pirate bay is down!!!
 
  #50  
Old 10-27-2010, 01:13 PM
Junior Member
Join Date: Oct 2010
Posts: 3
Default

i got vadis from torrents loaded on my laptop,now the problem is i don't have diagonistic scanner cable.Is it possible to use a OBD II scanner cable
 
  #51  
Old 10-27-2010, 01:21 PM
Junior Member
Join Date: Oct 2010
Location: Long Island, NY
Posts: 18
Default

You need a vct2000 interface with cable
Or the newer volvo dice which is usb bluetooth
 
  #52  
Old 10-31-2010, 07:10 PM
Junior Member
Join Date: Oct 2010
Location: Long Island, NY
Posts: 18
Default

anyone figure out how to install vadis on a d: drive it only installs c: my laptop c: is full
 
  #53  
Old 12-01-2010, 11:22 PM
Member
Join Date: Aug 2009
Posts: 39
Default

GOT IT!!!

Vida2010b off ebay, and Cardaq-Plus works!!!

Any old j2534 should be able use all the included tools.

Beware Vida2010 does not like to install on anything other than (xp sp3 x86) however, I am running Win7x64 with "xp mode" because regular compatibility modes don't work. "Xp mode" is a free virtual machine software released by microsoft for businesses that depend on software that is incompatible with windows7. LIKE VIDA!!!
 
  #54  
Old 01-26-2011, 12:33 PM
Senior Member
Join Date: Feb 2010
Posts: 171
Default

Originally Posted by comrade904 View Post
GOT IT!!!

Vida2010b off ebay, and Cardaq-Plus works!!!

Any old j2534 should be able use all the included tools.

Beware Vida2010 does not like to install on anything other than (xp sp3 x86) however, I am running Win7x64 with "xp mode" because regular compatibility modes don't work. "Xp mode" is a free virtual machine software released by microsoft for businesses that depend on software that is incompatible with windows7. LIKE VIDA!!!
VIDA or VADIS? I have VADIS running on Win7 64bit in "compatibility mode" as opposed to XP mode. I cant imagine VIDA being less up to date.
 
  #55  
Old 01-27-2011, 02:54 AM
Member
Join Date: Aug 2009
Posts: 39
Default

Vida. The install literally had a problem with the OS version. I tried compatibility mode on the install file, and all the system check modules, no dice. The VIDA suite is amazing for troubleshooting. I only had one thing to troubleshoot but I could see and try all the troubleshooting options available.

NO JOKE these cars are so wired that with VIDA you can control the seat position motors from your laptop. Almost anything that the ecu controls can be toggled on or off like the purge valve that is throwing my OBD codes.

Trouble shooting works something like toggling the purge valve and watch the pressure values on the laptop which obviously didn't change indicating a problem. However I could hear the fuel tank leak when I toggled it, so I knew the valve works.
 
  #56  
Old 02-02-2011, 12:33 PM
Junior Member
Join Date: Jan 2011
Location: Coconut Creek, Fl
Posts: 4
Default Compatible with 2006 models?

I just purchased a 2006 S60 and was wondering if these software Vadis or Vida cover this newer model? I read somewhere that the free download for Vadis is up to 2005 models. Thanks for your help in advance.
 
  #57  
Old 03-16-2011, 04:15 PM
Junior Member
Join Date: Feb 2011
Posts: 21
Default

Anyone know what exactly the following codes for '02 s80 t6 mean?

P0422 catalyst
P0432 catalyst

I've been told that they mean the cats need replacing but also might just need to replace the 02 sensors because they're in the cats. I'm not sure what exactly is going on but the check engine light comes on then goes off soon after. It was deleted when my friend hooked up the diagnos. I'm not sure if it will come back on or not. At any rate, I'm not losing power and seems to be running fine. Just don't want to have to shell out 500+ for 2 new cats, any ideads?
 
  #58  
Old 03-16-2011, 08:08 PM
tech's Avatar
Administrator
Join Date: Sep 2004
Location: Orlando, Florida
Posts: 36,351
Default

Any misfiring at all?
It might just be an O2 sensor.
 
  #59  
Old 03-17-2011, 07:45 AM
Junior Member
Join Date: Feb 2011
Posts: 21
Default

Originally Posted by tech View Post
Any misfiring at all?
It might just be an O2 sensor.
No, none at all. I'm hoping that's all it is.
 
  #60  
Old 03-17-2011, 08:09 PM
tech's Avatar
Administrator
Join Date: Sep 2004
Location: Orlando, Florida
Posts: 36,351
Default

Find someone that can read real time Data and compare both front sensors and see what they are doing.
 

Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: S80, Diagnostic Software


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.