Volvo S80 A performance sedan that offers top notch luxury, outstanding handling and so much more.

Tech What Do You Think

  #1  
Old 09-23-2009, 04:26 PM
Senior Member
Thread Starter
Join Date: Mar 2007
Location:
Posts: 200
Default Tech What Do You Think

01 S80 2.9 non turbo Am getting engine system svc required in the message center orange triangle It comes on at random may stay on couple hours and go back off Then back on No codes pull up Do you have ant thoughts as where to look THX
 
  #2  
Old 09-23-2009, 07:24 PM
tech's Avatar
Administrator
Join Date: Sep 2004
Location: Orlando, Florida
Posts: 36,351
Default

I will bet it is one of the codes the aftermarket scanners cannot read.
Have you tried the cheater way to see if there is a code in the ECM?
 
  #3  
Old 09-24-2009, 08:37 AM
Senior Member
Thread Starter
Join Date: Mar 2007
Location:
Posts: 200
Default

what is the cheater way? I talked to volvo and they said sounds like low voltage. Carried it to 3 different places. The first one said the battery needed to be replaced. The second one said there were no problems with battery or chargeing system. The third one said the alternator was putting out 12.5volts and the battery was low on account of it. We have a rebuilder in town said for me to take it off and they would check it and rebuild it for 75.00 if needed. Would not the light stay on all the time if it is in the altinator. The light is off this morning after being on all day yesterday
 

Last edited by diehardgator1; 09-24-2009 at 08:43 AM.
  #4  
Old 09-24-2009, 09:11 AM
Junior Member
Join Date: Sep 2009
Location: Sussex, WI
Posts: 7
Default

I was getting an elec. system service required message in my 1999. It would come on and then go off and then come on again. I traced it to the alternator. I took mine in for a rebuild and it was bad. I think the power steering pump was leaking on it. I get it back tomorrow so hopefully the message will stay off.
 
  #5  
Old 09-24-2009, 01:31 PM
Senior Member
Thread Starter
Join Date: Mar 2007
Location:
Posts: 200
Default

Well Some one convinced me it was the battery so I replaced it just now Put a yocam cca 650 ca 800 retail 130.00 cost 89.95. Hope this fixes it.
 
  #6  
Old 09-24-2009, 06:56 PM
tech's Avatar
Administrator
Join Date: Sep 2004
Location: Orlando, Florida
Posts: 36,351
Default

Well was the message an electrical system service or engine system service?

The cheater was is press and hold the read button. While holding it turn the rear foglights on and off 3 times quick. In the window it will say checking for DTC stored in the car. Then it should say DTC'S stored in car. Press the read button to see what modules have codes stored.
 
  #7  
Old 09-24-2009, 07:25 PM
Senior Member
Thread Starter
Join Date: Mar 2007
Location:
Posts: 200
Default

engine system svc
 
  #8  
Old 09-24-2009, 07:25 PM
Senior Member
Thread Starter
Join Date: Mar 2007
Location:
Posts: 200
Default

sorry but what is the read button?
 
  #9  
Old 09-24-2009, 07:28 PM
tech's Avatar
Administrator
Join Date: Sep 2004
Location: Orlando, Florida
Posts: 36,351
Default

The button on the end of the turn signal stalk.
 
  #10  
Old 09-24-2009, 07:36 PM
Senior Member
Thread Starter
Join Date: Mar 2007
Location:
Posts: 200
Default

just checked it went through a lot of fuctions abs dim etc no codes i could find
 
  #11  
Old 09-24-2009, 07:39 PM
Senior Member
Thread Starter
Join Date: Mar 2007
Location:
Posts: 200
Default

the battery checked out at 400 cca instead of 650
 
  #12  
Old 09-24-2009, 07:59 PM
tech's Avatar
Administrator
Join Date: Sep 2004
Location: Orlando, Florida
Posts: 36,351
Default

Any in the ECM?
 
  #13  
Old 09-24-2009, 08:32 PM
Senior Member
Thread Starter
Join Date: Mar 2007
Location:
Posts: 200
Default

none that i could find
 
  #14  
Old 09-24-2009, 08:33 PM
Senior Member
Thread Starter
Join Date: Mar 2007
Location:
Posts: 200
Default

If it was the battery would the code still be there or would it have cleared when I put the new baTTERY IN
 
  #15  
Old 09-24-2009, 09:50 PM
tech's Avatar
Administrator
Join Date: Sep 2004
Location: Orlando, Florida
Posts: 36,351
Default

It might have been cleared.
 
  #16  
Old 09-27-2009, 05:53 PM
Senior Member
Thread Starter
Join Date: Mar 2007
Location:
Posts: 200
Default

ok new battery as called for no codes stored I can find drove about 150 miles and message is back on
 
  #17  
Old 09-27-2009, 05:54 PM
Senior Member
Thread Starter
Join Date: Mar 2007
Location:
Posts: 200
Default

tech when I get to the different depts in the will the codes come up by them selfs or do I have to do something?
 
  #18  
Old 09-27-2009, 06:11 PM
Senior Member
Thread Starter
Join Date: Mar 2007
Location:
Posts: 200
Default

tech just checked power steerting fluid it was very very low filled it with fluid and the light went out on its on is there a sensor in the ps bowl to let you know when its low?
 
  #19  
Old 09-27-2009, 06:13 PM
tech's Avatar
Administrator
Join Date: Sep 2004
Location: Orlando, Florida
Posts: 36,351
Default

No sensor on the bottle.
When you go through the systems it only tells you what systems have codes.
 
  #20  
Old 09-27-2009, 06:20 PM
Senior Member
Thread Starter
Join Date: Mar 2007
Location:
Posts: 200
Default

well must not have any codes sure is strange message went out when I added fluid will let you know if it comes back on thx
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
nicolas414
Off Topic
65
04-20-2016 09:19 AM
zenmaster
Volvo V40
2
04-23-2007 12:47 AM
t.d.
Volvo 850
4
06-13-2006 07:25 PM
snowman2109
New Members Area
9
10-14-2005 09:55 PM
Erock198
All Other Volvo's
1
10-28-2003 02:28 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Tech What Do You Think


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.