1987 240 no spark

  #1  
Old 02-23-2019, 01:18 PM
Member
Thread Starter
Join Date: Mar 2012
Location: NE South Dakota
Posts: 33
Default 1987 240 no spark

This has the Bosch ignition. On the distributor plug. With the key on, holding the plug so the metal clip is up, I get no voltage on either the right or left pins. I do however get a click when touching the center one but no light on the tester (tester is grounded to battery). Power to the coil on pos. 15 & also pos.1. Power to blue wire at the module by washer fluid tank. Any ideas what's up here? Is it the module?

Thanks,
Gus
 
  #2  
Old 02-23-2019, 01:34 PM
Former Moderator
Join Date: Oct 2010
Location: 37 North on the left coast
Posts: 9,995
Default

the signal from the hall sensor is very small low level, like a few 100ths of a volt, on the + and - wires as a twisted pair differential, you won't see this on a volt meter, maybe on an oscilloscope. I believe the middle pin is ground, for the electrical shielding.
 
  #3  
Old 02-23-2019, 01:34 PM
Former Moderator
Join Date: Oct 2010
Location: 37 North on the left coast
Posts: 9,995
Default

btw, you may have a bosch distributor and coil, but that ignition controller on the right fender is a chrysler ignition system.
 
  #4  
Old 02-24-2019, 08:04 AM
Member
Thread Starter
Join Date: Mar 2012
Location: NE South Dakota
Posts: 33
Default

Originally Posted by pierce View Post
btw, you may have a bosch distributor and coil, but that ignition controller on the right fender is a Chrysler ignition system.

You are right about this; I didn't clarify but yes it is Chrysler. It's amazing how long this stuff lasts bouncing around under the hood of a car.
 
  #5  
Old 02-24-2019, 08:09 AM
Member
Thread Starter
Join Date: Mar 2012
Location: NE South Dakota
Posts: 33
Default

I took the ICM out. Is there a way to bench test this thing for issues.
 
  #6  
Old 02-24-2019, 11:51 AM
Former Moderator
Join Date: Oct 2010
Location: 37 North on the left coast
Posts: 9,995
Default

it pretty much needs the car to operate, to bench test it you would need stuff that simulated the car.... be very careful with that connector, btw, its really easy to loosen the pin sockets so they don't make good contact, and that harness is unobtanium.

fwiw,those ICUs are really reliable I don't think I've ever heard of one failing.
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
wholybee
Volvo 240, 740 & 940
3
06-28-2013 11:39 AM
volvoQ's
Volvo 850
2
04-23-2011 10:00 PM
futbolfan15
Volvo S40
1
04-02-2010 09:56 PM
core
Volvo 240, 740 & 940
1
08-19-2008 11:07 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: 1987 240 no spark


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.