Volvo XC70 This wagon/SUV crossover offers the capabilities of an SUV without SUV size.

Rear wiper stopped working

  #1  
Old 02-04-2009, 03:25 PM
Member
Thread Starter
Join Date: Sep 2008
Posts: 44
Default Rear wiper stopped working

I checked the fuse, that seemed to be fine, but replaced it anyway, still nothing. What's the most likely scenario, broken motor? What's the best way to approach fault finding with this?
 
  #2  
Old 02-04-2009, 05:54 PM
Senior Member
Join Date: Apr 2007
Location:
Posts: 100
Default

most likely bad wiper motor, thats usually what it is.
 
  #3  
Old 02-10-2009, 05:18 PM
Member
Thread Starter
Join Date: Sep 2008
Posts: 44
Default

Okay, well, I haven't looked into this yet but get this, I start the car in the parking lot outside the local store the other day, it was raining so I noticed, as I started the car up, the rear wiper did one swipe, then nothing. Switch won't make it come on, does that sound like a faulty switch or could there still be a fault with the electronics in the motor?
 
  #4  
Old 03-03-2009, 02:31 PM
Member
Thread Starter
Join Date: Sep 2008
Posts: 44
Default

I wish all repairs were this easy. I just did nothing for a few months, now it's working again??
 
  #5  
Old 03-12-2009, 05:27 AM
R-P
R-P is offline
Junior Member
Join Date: Mar 2009
Posts: 3
Default

Hi Sjonnie,

I'm battling a problem with my rear wiper (V70 '04) and have found many postings about the wiring being faulty (runs through the left hinge).

My wiring was excellent, so I continued to search and have so far found that the gears and arm of the wiper have too much friction.

I have yet to find a solution, but if your wiper fails again, try to listen if you hear a slight clicking noise coming from inside the wiper-assembly. Sounds very much like a relay switching.
If you do hear this: it's a current limiting sensor build in by Volvo to prevent the motor (and/or fuse) from burning. It heats up due to too much current being passed and it switches off. When it cools down, it will give it another try, but will switch off again, etc.

I will continue to post any progress I make onto all Volvo forums (3 so far) I find, as there have been many people who have this problem, but the solution is not often included...
 
  #6  
Old 11-18-2009, 08:26 AM
R-P
R-P is offline
Junior Member
Join Date: Mar 2009
Posts: 3
Default

My issue was likely the bearings on the motor-axle.

Here's a full write-up of the solution.
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
DaveDog2010
General Volvo Chat
3
12-18-2016 05:01 PM
kydustinj
Volvo 240, 740 & 940
3
08-20-2014 10:00 AM
kydustinj
General Volvo Chat
0
08-14-2014 11:00 AM
emacsp
Volvo 260, 760 & 960
3
02-24-2014 05:02 PM
Marcin Olczak
Volvo 850
4
09-04-2013 12:56 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Rear wiper stopped working


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.