240 wont go into high gear cold

  #1  
Old 03-26-2018, 03:30 PM
Junior Member
Thread Starter
Join Date: Mar 2018
Posts: 1
Default 240 wont go into high gear cold

Hi all,

My 1992 volvo 240 wagon (automatic transmission, 236,000 miles) is having a strange issue. It starts up fine and can go into 1st and reverse just fine. When I try to pick up some speed (around 25 mph), it wont go into gear and roars at high rpm. After a few minutes of driving or idling, it will bounce into gear and from then on it's fine shifting through all gears. I can even turn off the car and start it and go without issue. But, next time it cools off, it happens again. Out of a naive hope of a simple fix, I just had the engine and rear differential oil changed and topped off the transmission fluid, but this didn't help at all. Any ideas?

Thank you,

Ian
 
  #2  
Old 03-26-2018, 03:50 PM
silvermine's Avatar
Senior Member
Join Date: Dec 2014
Location: Mass.
Posts: 427
Default

welcome. if it were me i would first check the trans fluid level when trans fluid cold. ie. after idling for about 10 minutes. then check level when hot ie after driving 1/2 hour. if all levels look good but issue still exists then i would change trans fluid and go from there.
 

Last edited by silvermine; 03-26-2018 at 03:52 PM.
  #3  
Old 03-26-2018, 06:00 PM
Senior Member
Join Date: Jan 2011
Location: New York
Posts: 1,046
Default

Could be the overdrive (4th) solenoid either malfunctioning or it's partially plugged . Did you ever change the transmission fluid or have it flushed. Does the OD switch on the shifter work and is the light on the dash on or off.
 
  #4  
Old 03-27-2018, 03:49 PM
Former Moderator
Join Date: Oct 2010
Location: 37 North on the left coast
Posts: 10,005
Default

the OD solenoid will only lock it out of 4th/OD, it will still shift normally from 1-2-3

a sticking throttle advance cable will, however, make it stay in 1st way too long... this cable comes off the bottom of the throttle 'spool' under the hood on top of the intake manifold. this lower cable goes back and down behind the engine and connects to the right side of the transmission. With the throttle at idle, there should be a tiny bit of slack in this cable, which is taken up as soon as the throttle is advanced, the cable should pull out smoothly and retract smoothly
 
  #5  
Old 03-29-2018, 12:03 AM
lev's Avatar
lev
lev is offline
Senior Member
Join Date: Oct 2010
Posts: 3,352
Default

Play with the cable adjustment, change the trans oil, if that doesn't work, the tranny is bad.
 
  #6  
Old 03-29-2018, 01:46 AM
Former Moderator
Join Date: Oct 2010
Location: 37 North on the left coast
Posts: 10,005
Default

... or the cable is bad, which is a lot easier to fix than the transmission.
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
nweuros
Volvo 240, 740 & 940
4
10-05-2012 03:43 AM
sadielee
Volvo 240, 740 & 940
0
04-02-2012 08:34 PM
89240DL
Volvo 240, 740 & 940
6
03-15-2009 10:32 PM
Vee
Volvo 240, 740 & 940
15
01-13-2009 06:05 PM
dsm2nr203
Volvo 240, 740 & 940
1
12-06-2006 09:07 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: 240 wont go into high gear cold


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.