Odd one: car runs rough, for about 10 seconds - Volvo Forums - Volvo Enthusiasts Forum


Volvo 850 Made from 1993 to 1997, this Volvo line was available in both a wagon and a sedan, both with were graced with several trim levels.

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 09-27-2011, 04:29 PM
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2010
Posts: 1,712
Default Odd one: car runs rough, for about 10 seconds

Okay, so over the last few days, I have noticed that when my car sits overnight, or all day at work, it runs like it's missing on a cylinder for around 5-10 seconds. it smooths out pretty much immediately and i have no issues once its running. Any ideas?
Reply With Quote
  #2  
Old 09-27-2011, 05:03 PM
rspi's Avatar
Administrator
 
Join Date: Mar 2009
Location: Albuquerque, NM
Posts: 15,756
Default

Our S70 has had similar issues lately. Haven't fixed it yet but it's a little hard to start when cold.

Two main suggestions I've heard was the fuel pressure regulator or the temp sensor. Maybe your fuel pressure is low at start and has to build back up.
Reply With Quote
  #3  
Old 09-27-2011, 06:44 PM
MattyXXL's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Dec 2010
Location: Miami, FL
Posts: 1,267
Default

If you shut it off right away will it do it again?

If so try unplugging you IACV...
I had a similar issue but it was happening almost every time I started the car. I originally thought it was bad gas, but after draining the tank and finding some water, fresh gas it still did it. pulled the mass air, no change.
Then I pulled the IACV... it has not done it since..

Im waiting for my ARD tune to get here tomorrow, im going to install the new IACV and see if is still not happening.
Reply With Quote
  #4  
Old 09-27-2011, 11:01 PM
gdog's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Jul 2008
Location: Pac NW
Posts: 2,004
Default

Quote:
Originally Posted by ibified View Post
Okay, so over the last few days, I have noticed that when my car sits overnight, or all day at work, it runs like it's missing on a cylinder for around 5-10 seconds. it smooths out pretty much immediately and i have no issues once its running. Any ideas?
Any smoke out the tail pipe associated with this? Does it sound like an ignition misfire, or like it's running rich?

Also answer to Matty's question would help...
Reply With Quote
  #5  
Old 09-27-2011, 11:04 PM
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2010
Posts: 1,712
Default

if it gets shut off for a few minutes, or even an hour or two, it starts up just fine. hard to tell with smoke, as I ALWAYS see smoke now that it's in the low 50s/high 40s when I leave for work or get off work....That being said, there's no more or less smoke that I have noticed than normal, but then again I havent really been looking, either.
Reply With Quote
  #6  
Old 09-27-2011, 11:12 PM
gdog's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Jul 2008
Location: Pac NW
Posts: 2,004
Default

Wow; that was fast..

I'm thinking maybe a weeping injector; ck for gas in the oil (smell the dipstick). Could also pull the plugs shortly after it happens; look for one or more that are excessively black to see which cyl it is.

If you're seeing excessive steam out the tail pipe then I'd be wondering about possible head gasket or cracked head (know you don't want to hear that..) but you would notice drop in your coolant level...
Reply With Quote
  #7  
Old 09-27-2011, 11:58 PM
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2010
Posts: 1,712
Default

coolant level hasnt changed a bit. Went out and started the car in the (heated) garage, and saw no smoke. I think I'm good there. I definitely dont smell any fuel under the hood or on the dipstick either.

I think im gonna hook up a fuel pressure tester tomorrow and see where I'm at. If its the FPR going bad, I know that theres a dodge one you can use thats 4 bar instead of the volvo 3 bar. anyone heard anything about this?
Reply With Quote
  #8  
Old 10-02-2011, 07:04 PM
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2010
Posts: 1,712
Default

problem found: injector is sticking open. Guess it's time to upgrade to the whites....
Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
C30 2.0 (2009) starts, runs for 2 seconds then stops southislander Volvo C30 2 03-04-2015 03:38 PM
850 starts runs 20-30 seconds then dies johnb317 Volvo 850 16 05-13-2013 12:43 PM
car runs for 5 seconds Sam Mohammed Aleyadeh Volvo S60 & V60 2 06-20-2012 01:14 AM
I am looking at 2 volvos. one runs and one doesnt. can someone help me make the choic gentlejax2 General Volvo Chat 3 04-16-2011 09:53 PM
'96 850 Starts, runs for 10 seconds, then quits... dbehr Volvo 850 1 09-30-2004 09:46 AM


Tags
10, 850, car, couple, fist, gas, rough, run, runs, seconds, smell, smoke, start, volvo, white

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Advertising
Featured Sponsors
Vendor Directory

All times are GMT -5. The time now is 08:39 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.